Niels Liin

 

Stenen er udtaget af menighedsrådet pga. Niels Linns virke i Splidholm.

Niels Jensen Liin blev født den 12. marts 1860 på Mollerup Mark ved Linå. Hans far var Indsidder og arbejdsmand Jens Nielsen og hans mor var Kirstine Christensen. Han blev kun døbt Niels Jensen og ikke Liin. Det navn kom først til senere hen, nærmere betegnet i 1892.

Da Niels blev gift med sin Maren boede han på Låsby Mark, hvor han ejede et hus og arbejdede som pottemager. De blev gift den 7. november 1883 i Dallerup kirke.

Maren blev født den 12. oktober 1863 i Sorring. Datter af Husmand Ole Frandsen og Hustru Gjertrud Johansen.

Den 21. juli fik de deres første barn. Jens Nielsen Liin, som blev født på Låsby Mark. Herefter flyttede de til Aakærhuse i Falling, hvor sønnen Ole Nielsen Liin blev født den 20. februar 1886. 

Allerede samme år som Ole blev født flyttede de til Splidholm, hvor Niels byggede det lille gule hus, og da han begyndte at udgrave kanalen ud i vandet, brugte han delvis den opgravede jord til at udvide grunden, hvor huset er bygget på, så familien fik mere have til huset.

Det er var her i Splidholm at Niles blev stenhugger og fik sit virke.

Her blev også resten af familien 11 børn født.

Ifølge folketællingen 1911 er Niels Liins stilling betegnelse: Husfader, Stenfisker og Brolægger.

Ifølge folketællingen 1916 er Niels Liins stillingbetegnelse: Gift, Stenhugger og han havde en god arbejdsevne. Hans indkomst var 700 kr. det år, og han betalte 1,36 kr. i skat til kommunen.

I 1892 fik Niels tilladelse til at føre familienavnet Liin. Hvorfor de lige valgte navnet Liin vides ikke. Om det er en omskrivning af Linå er ikke til at vide, men muligheden kunne jo være der.

Ifølge Gyllingbogen nr. 1 så har Niels Liin været med til at tildanne 10 stk. af de kvadrede kampesten som findes i Christiansborg slots facade, der efter branden 1884 blev genopbygget. Det var Ritmester Carstenskjold som skænkede stenene og Gylling kommune betalte arbejdslønnen og fragtomkostningerne.

Niels Liin døde den 18. januar 1954 i Splidholm og blev begravet den 24. januar på Gylling kirkegård.

Maren Frandsen døde den 15. august 1945 på Amtssygehuset i Odder og blev begravet den 19. august på Gylling kirkegård