Anker Dahlgaard

 

Stenen er udtaget af menighedsrådet som bevaringsværdig pga. dens marmor/udseende.

Anker Dahlgaard født den 5. marts 1917, som søn af gårdejer Kristen Dahlgaard og Hustru Birgitte Jensen boende på Liljensborgvej tæt ved vandet. Han døde den 26. juli 1931 i en kæntringsulykke netop ved vandet ud for Splidholm og blev begravet den 31. juli 1931 på Gylling Kirkegård.

Den tragiske ulykke skete ved 14.30 tiden og kostede i alt 3 personer livet. Nedenstående er beskrevet i en avisartikel.

Smeden Johan Baasch i Splidholm havde bygget en lille skydepram, som han den 26. juli 1931 fik lyst til at bruge til en lille sejltur. Skønt prammen ikke var større end den højst var beregnet til 2 mand, tog han dog 3 med ombord, så prammen rummede i alt 4 mennesker. Det var smedens egen søn den 11- årige Svend Aage og så drengene den 14- årige Anker Dahlgaard og den 15- årige Egon Madsen, søn af vognmand Madsen i Gylling. Kun den sidst nævnte kom levende tilbage fra den frygtelig sejltur.

Da smed Baasch og drengene ville gå i prammen, blev de advaret af de unge mennesker Karl og Svend Aage Jensen. Sønner af Niels Jørgen Jensen ” Uldagergaard”  i Gylling, der frarådede dem at gå ud, da båden var for lille og det blæste temmelig stærkt. Smed Baasch lyttede dog ikke til advarslen, men ville prøve turen og satte trods blæsten to sejl på den lille fladbundede pram. Da denne var kommet et stykke fra land, så langt at den var nået ud på dybt vand, tog en kastevind fat i sejlene og prammen kæntrede øjeblikkelig.

Inde fra land havde de to brødre Jensen, som havde advaret mod sejlturen, holdt øje med det lille fartøj, og så snart de så faren sprang de i en båd og sejlede ud til ulykkesstedet. Også en anden ung mand Hakon Jensen, søn af gårdejer Kr. Jensen, Søby, havde set ulykken, mens han fiskede et stykke borte, og skyndte sig straks til stedet, for at bringe hjælp. Smed Baasch var omtrent øjeblikkelig gået til bunds, men de tre drenge klamrede sig til Hakon Jensens båd, hvorved denne båd også væltede, således at den unge mand, der var ilet til for at redde, nu også befandt sig i livsfare. Karl og Svend Aage Jensen var nu imidlertid nået til ulykkesstedet, og det lykkedes dem at redde Egon Madsen, der klamrede sig til den væltede båd, mens fisker Lønbæk fra Søby, der ligeledes hastigt kom til, fik Hakon Jensen op. Men Anker Dahlgaard og den lille Svend Aage Baasch var gået til bunds og stod ikke til at redde. Både Hakon Jensen og Egon Madsen var stærkt forkomne og stive og udmattede, at de ikke kunne stå på benene, men i fisker Lønbæks båd, der var en lille kahyt, blev de under god pleje snart restituerede igen.

Fisker Chr. Pedersen, Gyllingskov og flere andre begyndte straks at trække våd omkring ulykkesstedet, hvor der var stærk strøm og tang, og eftersøgningen fortsatte til ud på aftenen. Skyggerne af de hvide fiskerbåde lyste i solen, mens de langsomt sejlede frem og tilbage under udførelsen af det sørgelige arbejde, og indefra den flade tangdækkende strand fulgte en skare mennesker eftersøgningen, stærkt grebne af den frygtelige ulykke, der var sket så pludselig og havde ramt to hjem så hårdt.

Ved ottetiden om aftenen fandt man ligene af smed Baasch og hans søn, og de blev af fiskere roet ind til stranden, imens de store både endnu en tid fortsatte eftersøgningen.

Liget af Anker Dahlgaard blev fundet næste formiddag kl. 10.30 et lille stykke fra stedet, hvor de var sejlet ud.

Der er overalt på egnen den største medfølelse med de to hårdt ramte hjem, som ulykken så pludselig har gæstet. Gårdejer Kr. Dahlgaard og hans hustru var til møde på Alrø, da det sørgelige budskab blev dem bragt. Kr. Dahlgaard er bror til indenrigsministeren Bertel Dahlgaard.